bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.


Morile de vant ... se ridica in cer

    Inginerul australian Bryan Roberts planuieste sa construiasca o centrala electrica din… mori de vant ce ar zbura la o inaltime de 4500 de metri – insa are probleme in strangerea fondurilor necesare inceperii proiectului.

    Dupa 25 de ani de cercetari, Roberts a proiectat un aparat de zbor asemanator unui elicopter, ce ar putea sa mentina o turbina eoliana la inaltimi mari, unde vanturile sunt puternice si permanente. Aparatul, care este alimentat cu electricitatea proprie, ar ramane in aer luni intregi, trimitand la sol electricitatea produsa, prin intermediul unui cablu. Roberts, profesor de inginerie la Universitatea de Tehnologie din Sydney, crede ca energia din vanturile de mare altitudine e suficienta pentru a aproviziona intreaga lume cu electricitate. Experimentele facute arata ca 600 de astfel de mori de vant produc de trei ori mai multa energie decat cea mai productiva centrala nucleara din Statele Unite.

    Acum, Roberts incearca cu sprijinul companiei Sky WindPower din San Diego sa isi comercializeze inventia. Compania a primit acordul Administratiei Federale a Aviatiei (FAA) pentru a efectua teste in desertul Californiei, dar are nevoie de 3 miliarde de dolari pentru constructia aparatelor de zbor (FEG). Aceasta suma nu e usor de strans, deoarece investitorii nu si-ar recupera banii foarte repede.

Australia - Energie din banane

    Un grup de ingineri australieni au creat un generator electric alimentat cu bananele descompuse si intentioneaza sa construiasca o centrala energetica care sa alimenteze 500 de locuinte, informeaza BBC Mundo.
    In prezent, o buna parte din recolta australiana de banane se pierde, deoarece fructul este foarte mic sau este stricat, motiv pentru care un grup de cercetatori incearca sa-i gaseasca o utilizare fructului care fermenteaza.
Daca totul iese conform planului, ar putea fi construita o centrala energetica, cu capacitatea de a furniza energie unui numar de 500 de locuinte.
    Profesorul Bill Clarke, de la Universitatea Queensland, a spus ca i-a venit aceasta idee atunci cand cultivatorii de banane l-au intrebat in ce fel pot folosi fructul care se descompune. "In zona sunt foarte multi banani, care pot fi o sursa de energie regenerabila", a spus Clarke. Cercetatorul a folosit cu succes bananele pentru producerea de electricitate, in laborator, si acum studiaza daca poate fi ceva viabil din punct de vedere comercial.
In zona sunt foarte multe banane, care pot fi o sursa de energie regenerabila. Metoda este de a lasa bananele sa fermenteze si apoi se foloseste gazul metan pe care il genereaza pentru a porni o turbina electrica.

    Bill Clarke spune ca, pana in februarie 2005, se va sti daca bananele sunt o resursa viabila de energie, in termeni de cost. Daca se va dovedi eficienta, s-ar putea lua in calcul constructia unei centrale energetice.
Cercetatorul a recunoscut ca tehnologia sa are un mic defect: este nevoie de o mare cantitate de banane pentru a produce o cantitate mica de energie. "Este nevoie de 60 de kilograme de banane pentru ca un aparat electrocasnic, precum un ventilator, sa functioneze 30 de ore", a semnalat Clarke.