|
|
Masa totala a plantelor terestre - 1800 mlrd tone;
Masa totala a padurilor - 1600 mlrd tone;
Cantitatea energiei acumulate īn biomasa terestra - 25.000*1018 J;
Cresterea anuala a biomasei - 400.000 mil tone;
Viteza acumularii energiei de catre biomasa terestra - 3000*1018 J pe an (95TWt);
Consumul total anual a tuturor tipurilor de energie - 400*1018 J pe an (22TWt);
Utilizarea energiei biomasei - 55*1018 J pe an (1,7TWt).
Compozitia chimica a biomasei poate fi diferentiata īn cīteva tipuri. De obicei plantele contin 25% lignina si 75% glucide (celuloza si hemiceluloza) sau zaharide. Fractiunea glucidica este compusa dintr-o multime de molecule de zaharide, unite īntre ele prin lanturi polimerice lungi. Una din cele mai importante glucide este celuloza. Componenta ligninica este compusa din molecule nesaharizate. Natura utilizeaza moleculele polimerice lungi de celuloza la formarea tesuturilor, care asigura integritatea plantelor. Lignina apare īn plante ca ceva de genul lipiciului, care leaga moleculele celulozice īntre ele.
Cum se formeaza biomasa?
Bioxidul de carbon din atmesfera si apa din sol participa īn procesul obtinerii glucidelor (saharidelor), care formeaza blocurile de constructie a biomasei. Astfel, energia solara, utilizata la fotosinteza, īsi pastreaza forma chimica īn structura biomasei. Daca ardem efectiv biomasa (extragem energia chimica), atunci oxigenul din atmosfera si carbonul din plante reactioneaza formīnd dioxid de carbon si apa. Acest proces este ciclic, deoarece bioxidul de carbon poate participa din nou la procesul de formare a biomasei.
|
|
Combustibilii fosili prezinta rezultatul reactiei chimice foarte īncete de transformare polisaharidelor īn compusi chimici asemanatoarei fractiei ligninice. Īn rezultat compusul chimic al carbunelui asigura o sursa de energie mai concentrata. Toate tipurile de combustibil fosil, utilizate de catre omenire carbune, petrol, gaze naturale reprezinta (prin sine) biomasa straveche. Timp de milioane de ani pe Pamīnt resturile plantelor (vegetale) se transforma īn combustibil. Desi combustibilul extras consta din aceleeasi componente hidrogen si carbon - ca si biomasa proaspata, el nu poate fi atribuit la surse energetice renovabile, pentru ca formarea lui necesita o perioada īndelungata de timp.
Utilizarea biomasei creste cu tempuri rapide. Īn unele state dezvoltate biomasa este utilizata destul de intens, spre exemplu, Suedia, care īsi asigura 15% din necesitatea īn surse energetice primare. Suedia planifica pe viitor cresterea volumului biomasei utilizate concomitent cu īnchiderea statiilor atomo- si termo-electrice, care utilizeaza combustibil fosil. Īn SUA 4%, unde din energie este obtinuta din biomasa, aproape de cantitatea obtinuta la statiile atomo-electrice, astazi functioneaza instalatii cu capacitatea totala de 9000 MW, unde se arde biomasa cu scopul obtinerii energiei electrice. Biomasa cu usurinta poate asigura peste 20% din necesitatile energetice a tarii. Altfel spus, resursele funciare existente si infrastructura sectorului agrar permite īnlocuirea completa a tuturor statiilor atomice, fara a influenta preturile la produsele alimentare. De asemenea utilizarea biomasei la producerea etanolului poate micsora importul petrolului cu 50%.
|
|
Īn tarile īn curs de dezvoltare biomasa este utilizata neefectiv, obtināndu-se, ca regula, 5-15% din necesitatea totala. Īn plus, biomasa nu este atāt de comoda īn utilizare ca combustibilul fosil.
Utilizarea biomasei poate fi periculoasa pentru sanatate si mediu. Spre exemplu, la prepararea bucatelor īn īncaperi putin aerisite se pot forma CO, NOx, formaldehide, particule solide, alte substante organice, concentratia carora poate īntrece nivelul recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Īn plus, utilizarea traditionala a biomasei (de obicei arderea lemnului) este favorizeaza deficitul īn crestere a materiei lemnoase: Saracirea de resurse, de substante hranitoare, problemele legate de micsorarea suprafetelor padurilor si largirea pustiurilor.
La īnceputul anilor '80 aproape 1,3 mlrd oameni īsi asigurau necesitatea īn combustibil pe baza micsorarii rezervelor forestiere.
Exista un potential enorm a biomasei, care poate fi inclus īn circuit īn cazul īnbunatatirii utilizarii resurselor existente si cresterea productivitatii. Bioenergetica poate fi modernizata datorita tehnologiilor moderne de transformare a biomasei initiale īn purtatori de energie moderni si comozi (energie electrica, combustibili lichizi si gazosi, solid finisat).